10 مهر 1402
تهران، خیابان آزادی، تقاطع قریب
هوش مصنوعی

Google AI یا هوش مصنوعی گوگل چیست؟

Google AI یا هوش مصنوعی گوگل چیست؟
با برگذاری یک مینی دوره رایگان موافقید؟
برای ثبت نام در مینی دوره رایگان فرم زیر رو پر کنید.

Google AI یا هوش مصنوعی گوگل که قبلاً به عنوان Google Research شناخته می‌شد، واحد تحقیق و توسعه هوش مصنوعی گوگل برای AI application های آن است. گوگل، یکی از زیرمجموعه‌های شرکت مادر Alphabet، در کنفرانس Google I/O خود در سال 2018 از نام تجاری Google AI به عنوان بخش pure research رونمایی کرد. به این معنی که هیچ محصول هدفی برای آن وجود ندارد.

Google AI بر پروژه‌های تحقیقاتی خاصی متمرکز است که قابلیت‌ها و فناوری‌های مرتبط با هوش مصنوعی را برای تبدیل شدن به محصولات گوگل هدایت می‌کنند. یا این‌که محصولات موجود مانند Google Assistant، Google Docs، Google Maps، Google Search و Google Translate را بهبود می‌بخشند. این حوزه‌های تحقیقاتی شامل یادگیری ماشین (ML)، یادگیری عمیق (DL)، شبکه‌های عصبی، روباتیک، بینایی کامپیوتری و پردازش زبان طبیعی (NLP) هستند.

سه رویکرد مختلف در هوش مصنوعی
یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و شبکه‌های عصبی، سه رویکرد مختلف در هوش مصنوعی هستند.

Google AI چگونه کار می‌کند؟

Google AI یا هوش مصنوعی گوگل در حوزه هوش مصنوعی تحقیقات داخلی انجام می‌دهد و در برنامه‌های توسعه برای ایجاد فناوری‌های جدید هوش مصنوعی سرمایه گذاری می‌کند. چنین مشارکت‌هایی با همکاری رهبران صنعت و مؤسسات دانشگاهی انجام می‌شود. گوگل برخی از تحقیقات هوش مصنوعی خود را از طریق ابزارهای اپن سورس به اشتراک می‌گذارد و یافته‌ها و ابزارهای هوش مصنوعی جدید خود را از این طریق با مردم به اشتراک می‌گذارد.

در توسعه و ارتقای محصولات هوش مصنوعی، گوگل از داده‌ها و الگوریتم‌های ML استفاده می‌کند که می‌توانند الگوها را تشخیص دهند، پیش‌بینی کنند و محتوای اوریجینال تولید کنند. Google AI داده‌ها را از تعاملات کاربر و انواع دیگر داده‌های جمع‌آوری‌شده از موتور جستجوی خود و سایر سرویس‌ها مانند Google Maps و Google Photos استخراج می‌کند.

سپس داده‌ها پردازش، پاکسازی و برای تجزیه و تحلیل آماده می‌شوند. الگوریتم‌های ML مجموعه داده‌ها را تجزیه و تحلیل می‌کنند و اطلاعات مهم را از آن‌ها استخراج می‌کنند. این فرآیند تجزیه و تحلیل خود الگوریتم‌های ML را هم آموزش می‌دهد و دقت آنها را بهبود می بخشد.

پس از آموزش، این الگوریتم‌ها بر روی داده‌های جدید آزمایش می‌شوند. اگر مطابق با استانداردهای Google عمل کنند، در محصولات Google مانند Google Assistant ادغام می‌شوند. این ابزار Google AI می‌تواند به عنوان یک دستیار، دستورات کاربر را پردازش کند، تماس‌های تلفنی را بی‌صدا در پس‌زمینه برقرار کند و مکالمات طبیعی را برای درخواست اطلاعات و رزرو قرارها مدیریت کند.

اجزای مختلف Google AI
هوش مصنوعی دارای اجزای مختلفی از جمله اپلیکیشن‌ها، مدل‌ها و نرم افزارهای آموزشی و برنامه نویسی است.

نحوه دسترسی به تحقیقات هوش مصنوعی گوگل

Google AI یک بخش تحقیقاتی گوگل است که محصولات و خدمات رایگان و اپن سورس ارائه می‌دهد. اکثر محصولات و خدمات گوگل از تحقیقات هوش مصنوعی گوگل استفاده می‌کنند. بسیاری از فناوری‌های حاصل از تحقیقات هوش مصنوعی گوگل در محصولات Google مانند Google Search  و Google Translate گنجانده شده است.

بسیاری از محصولات گوگل که از Google AI استفاده می‌کنند، قبلاً در موبایل‌های اندرویدی مانند Google Maps دانلود شده‌اند. علاوه بر این، هر کسی که یک حساب Gmail داشته باشد به خدمات هوش مصنوعی گوگل مانند Google Photos دسترسی دارد.

متخصصان هوش مصنوعی و محققان علاقه‌مند می توانند از طریق وب سایت گوگل به ابزارها و فناوری‌های Google AI دسترسی داشته باشند. افراد علاقه‌مند به مهندسی هوش مصنوعی نیز می‌توانند به مجموعه داده‌های هوش مصنوعی گوگل دسترسی داشته باشند و از خدمات آن برای ساخت محصولات یا سرویس‌های خود استفاده کنند.

هوش مصنوعی گوگل برای چه مواردی استفاده می‌شود؟

Google AI در ابزارهای گوگل زیر استفاده می‌شوند:

  • Google Ads و DoubleClick از Smart Bidding، یک سیستم مناقصه خودکار مبتنی بر ML استفاده می‌کنند.
  • Google Assistant نرم افزار مبتنی بر هوش مصنوعی است که به عنوان یک دستیار صوتی برای گوشی‌های هوشمند و دیوایس‌های پوشیدنی مانند ساعت‌های هوشمند اندروید کار می‌کند.
  • Google Chrome از هوش مصنوعی استفاده می‌کند تا به کاربران مرورگر بخش‌هایی از ویدیوهای مربوط به جستجوهایشان را نشان دهد. این ویژگی توسط برخی از رقبای این مرورگر پذیرفته شده است.
  • حالت رانندگی Google Maps تخمین می‌زند که یک شخص به کجا می‌رود و بدون اینکه کاربر دستوری صادر کند، مسیریابی می‌کند.
  • Google Photos از یک موتور توصیه مبتنی بر هوش مصنوعی برای پیشنهاد عکس‌هایی که ممکن است کاربر بخواهد به اشتراک بگذارد، استفاده می‌کند.
  • Google Search از یادگیری عمیق برای تطبیق الگوریتم‌های جستجوی گوگل بر اساس دانش و تجزیه و تحلیل جدید استفاده می‌کند.
  • Google Smart Reply از هوش مصنوعی زبان‌گرا برای پیشنهاد پاسخ‌های ایمیلی متناسب با سبک شخصی کاربر و مطابق با محتوای ایمیل دریافتی استفاده می‌کند.
  • Google Translate یک محصول ترجمه ماشینی گوگل است که دقت و روان بودن ترجمه را بهبود می بخشد.
Google Translate
Google Translate یک سرویس مبتنی بر هوش مصنوعی گوگل است که مستقیماً در جستجوی Google کار می‌کند.
  • Waymo یک سیستم رانندگی مستقل است که از سال 2016 بخشی از Alphabet بوده و نسخه‌های آزمایشی تاکسی را در سال 2023 راه اندازی کرده است. فناوری خودروهای بدون راننده علیرغم چالش‌های جدی؛ همچنان به پیشرفت خود ادامه می‌دهد.

اصول Google AI

در سال 2018، Google AI مجموعه‌ای از اصول هوش مصنوعی را اتخاذ کرد که ایمنی و قابلیت استفاده را برای مردم و جامعه را ارتقا داده و قول می‌دهد که هوش مصنوعی آسیب‌زا را توسعه ندهد. تعهد هوش مصنوعی گوگل مبنی بر عدم آسیب رساندن به مردم، از سال 2000 تا 2018 ثابت بوده است: «شرور نباش».

گوگل قول می‌دهد که طبق اصول خود، هوش مصنوعی را در هیچ یک از این چهار زمینه زیر توسعه ندهد:

  • جایی که خطر آسیب مادی برای مردم وجود دارد.
  • جایی که سلاح‌های کشتار جمعی به کار می‌روند.
  • جایی که فناوری، شهروندان را به گونه ای زیر نظر می گیرد که هنجارهای بین المللی نقض می‌شود.
  • جایی که حقوق بشر و قوانین بین المللی نقض می‌شوند.

Google AI همچنین  برنامه Social Good را عرضه کرد که از هوش مصنوعی برای کمک به حل مشکلات زیست محیطی و بشردوستانه استفاده می‌کند. در زیر دو نمونه از این پروژه‌ها آورده شده است:

  • FloodHub: ابزار FloodHub گوگل داده‌هایی را در مورد عواملی که در بروز سیل نقش دارند، جمع آوری می‌کند. از هوش مصنوعی برای ترکیب این اطلاعات و ایجاد سیستم‌های هشدار دقیق‌تر استفاده می‌کند. گوگل سیل را خطرناک ترین شکل بلایای طبیعی می داند.
  • Project Euphonia: Project Euphonia مکالمات ضبط شده را تجزیه و تحلیل می‌کند و از هوش مصنوعی برای بهبود نحوه آموزش مدل‌های تشخیص گفتار استفاده می‌کند. هدف از این پروژه این است که هوش مصنوعی صداها، لهجه‌ها و گویش‌های غیرمعمول را بهتر درک کند.

اهداف هوش مصنوعی گوگل

گوگل گفته که هدفش از توسعه و تحقیق هوش مصنوعی این است که همه مردم بتوانند از مزایای هوش مصنوعی استفاده کنند. در راستای این هدف، بسیاری از کارهای هوش مصنوعی گوگل، با هدف سازماندهی داده‌های جهانی و امکان دسترسی اپن سورس به آن‌ها انجام می‌شود.

کلید این رویکرد، انتشار تحقیقات، همکاری با دانشگاهیان و ساخت ابزارها و فناوری‌های اپن سورس مانند TensorFlow است. هوش مصنوعی گوگل با انجام این کار قصد دارد پیشرفت‌های تکنولوژیکی خود را در چندین زمینه به عموم مردم ارائه دهد.

از دیگر اهداف Google AI ، تقویت محصولات و خدمات این شرکت است. هوش مصنوعی گوگل همچنین در حال توسعه Language Translator های فراگیرتر، هوش مصنوعی مکالمه محور، دستیاران مجازی و هوش مصنوعی مولد و Multimodal مانند Bard، رباتیک و ماشین های بدون راننده است.

Google vs ChatGPT

یکی از اهداف تجاری اصلی گوگل، حفظ تسلط مداوم بر موتور جستجوی خود است. با این حال، محبوبیت ChatGPT شرکت  OpenAIدر سال 2022 و پذیرش آن توسط رقیبش مایکروسافت به عنوان یک قابلیت چت بات برای موتور جستجوی بینگ و ویندوز 11، توجهات را به پروژه‌های مدل زبانی Google AI معطوف کرد.

ChatGPT یک فناوری هوش مصنوعی مولد است که از NLP برای مکالمه با کاربران، تولید محتوای اوریجینال و پاسخ به سؤالات افراد استفاده می‌کند. گوگل سیستم هوش مصنوعی مولد را به عنوان بخشی از موتور جستجوی خود ندارد، اما در حال اپلیکیشن‌های مدل زبانی برای رقابت با ChatGPT است. قابل توجه ترین موارد آن عبارتند از:

  • LaMDA – مخفف Language Model for Dialogue Applications – یک سیستم مبتنی بر شبکه عصبی، که برای گفتگو آموزش دیده است. این سیستم می‌تواند مکالماتی انجام دهد که حاکی از هوش قابل توجه و بحث برانگیز این مدل است.
  • PALM – مخفف Pathways Language Model – یک decoder است که از درک خود از زبان برای تجسم استدلال و انجام وظایف تسک‌های مربوط به کد استفاده می‌کند.
  • ·          Bard – یک سرویس هوش مصنوعی Conversational است که توسط PalM 2 پشتیبانی می‌شود. این ابزار در حال حاضر در بیش از 180 کشور و منطقه و به سه زبان در دسترس است. این ابزار به نوعی پاسخ گوگل به ChatGPT تلقی می‌شود و انتظار می‌رود در نهایت در جستجوی گوگل پیاده سازی شود.

Google AI در Google Cloud

Google Cloud یا سرویس ابری گوگل، از چندین ابزار Google AI استفاده می‌کند. دو نمونه قابل توجه آن‌ها عبارتند از Data Science Toolkit و خانواده ابزارهای زیرساخت هوش مصنوعی.

خدمات Data Science گوگل از ابزارهایی در هفت دسته تشکیل شده است:

  • کشف و جذب داده‌ها (Data discovery and ingestion)
  • دریاچه داده و انبار داده (Data lake and data warehouse)
  • پیش پردازش داده‌ها (Data preprocessing)
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها و هوش تجاری (Data analysis and business intelligence)
  • آموزش و سرویس ML (ML training and serving)
  • Responsible AI
  • تنظیم و ارکستراسیون (Orchestration)

خانواده ابزارهای زیرساخت هوش مصنوعی شامل موارد زیر است:

  • مدل‌های آموزش هوش مصنوعی: گوگل زیرساختی را برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی ماشینی و یادگیری عمیق ارائه می‌دهد.
  • واحدهای پردازش گرافیکی ابری (GPU) Google Cloud: شامل پردازنده‌های گرافیکی برای ML، تجسم سه بعدی، محاسبات علمی و اپلیکیشن‌های دیگر است.
  • واحدهای پردازش Cloud Tensor (TPU): این راه حل شامل TPU های ساخته شده برای اپلیکیشن‌های ML است.
  • تصویر ماشین مجازی یادگیری عمیق (VM) (Deep Learning Virtual Machine): این ابزار شامل ماشین‌های مجازی برای اپلیکیشن‌های یادگیری عمیق از پیش پیکربندی شده‌ می‌شود.
  • کانتینترهای یادگیری عمیق (Deep Learning Containers): این کانتینرها برای یادگیری عمیق بهینه و از پیش پیکربندی شده‌اند.
  • TensorFlow Enterprise: این پیشنهاد برای ارائه اپ‌های هوش مصنوعی قابل اطمینان طراحی شده است. این ابزار همچنین دارای پشتیبانی در سطح سازمانی و خدمات مدیریت شده است.

آینده هوش مصنوعی گوگل

هوش مصنوعی گوگل در حال توسعه پروژه‌هایی در زمینه‌های مختلف مانند مراقبت‌های بهداشتی، محاسبات کوانتومی، خودروهای بدون راننده، مصرف انرژی و جستجوی آنلاین است. برخی تحولات اخیر در اکوسیستم Google AI شامل گنجاندن هوش مصنوعی مولد در موتور جستجوی آن با Google Bard است.

از دیگر پروژه‌های در حال توسعه Google AI می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • AI + Writing پروژه‌ای است که گوگل برای الهام بخشی به نویسندگان، در آن با فستیوال Emerging Writers در ملبورن استرالیا، شریک شد. این پروژه محتوایی را برای پر کردن حفره‌های طرح، ایجاد بیوگرافی شخصیت‌ها و ارائه اطلاعات توسط شخصیت‌ها، تولید می‌کند.
  • Google Health پروژه‌ای است که در کنار سایر فعالیت‌هایش، هوش مصنوعی را با مجموعه داده‌های مرتبط برای تشخیص زودهنگام بیماری‌هایی مانند سرطان و جلوگیری از نابینایی، آموزش می‌دهد.

Google Quantum AI شاخه تحقیقات محاسبات کوانتومی Google AI است. این ابزار در زمینه‌هایی مانند پردازنده‌های ابررسانای کوانتومی، آزمایش‌هایی انجام می‌دهد که کامپیوترها را قادر می‌سازد بسیار سریع‌تر از کامپیوترهای سنتی عمل کنند.

Google AI می‌تواند در کنار سایر قابلیت‌های هنری خود، تصاویر جذابی تولید کند.
Google AI می‌تواند در کنار سایر قابلیت‌های هنری خود، تصاویر جذابی تولید کند.

جنجال Google AI

در سال 2022، مهندس نرم‌افزار گوگل، بلیک لمواین، اظهار داشت که Google LaMDA از هوش مصنوعی به هوش واقعی (Sentient) تبدیل شده است. به این معنی که به سطح هوشیاری و شخصیت انسانی رسیده است. او بخش‌هایی از مکالمه‌ای که با LaMDA داشت را در مقاله‌ای با این عنوان منتشر کرد: Is LaMDA Sentient? — an Interview

گوگل این صحبت‌ها را رد کرد و لمواین به دلیل نقض اطلاعات محرمانه به مرخصی اجباری فرستاده شد و متعاقبا اخراج شد.

لمواین تنها کسی نیست که در مورد مسیر گوگل در توسعه هوش مصنوعی، نگران است. منتقدان Google AI گفته‌اند که نقش برخی از این سرویس‌ها هنوز کاملاً مشخص نیست. به عنوان مثال، Google Assistant خود را به عنوان یک دستیار دیجیتالی معرفی نمی‌کند و افرادی را که ممکن است تمایلی به صحبت با یک هوش مصنوعی نداشته باشند، فریب می‌دهد.

حفظ حریم خصوصی نیز یکی از نگرانی‌ها درمورد آپدیت‌های Google AI است. برای مثال، Google Assistant دیگر نیازی به گفتن «OK, Google» برای هشدار دادن به دستیار، قبل از صدور فرمان ندارد. منتقدان گفته‌اند که این تغییر ممکن است Data Mining ثابت و بدون رضایت کاربران را امکان‌پذیر کند.

چهار نوع هوش مصنوعی
هوش مصنوعی تا خودآگاهی راه درازی در پیش دارد. انتظار می‌رود چهار نوع هوش مصنوعی بالا با تکامل یافتن در آینده، به این سمت بروند.

منبع ترجمه: techtarget

Leave feedback about this

  • کیفیت
  • قیمت
  • خدمات

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X