این آموزش توضیح میدهد که Blockchain Explorer چیست، چه کاربردی دارد و چگونه کار میکند. همچنین تاریخچه آنها و برخی از Blockchain Explorer های رایج تعریف و معرفی شدهاند:
Blockchain Explorer ها، گوگلِ ارزهای دیجیتال و بلاک چین هستند. آنها به کاربران اجازه میدهند به جزئیات مختلف مربوط به تراکنشهای مربوط به آدرسهای کیف پول و بلاکچینها، از جمله مقدار معامله، منابع و مقصد وجوه و وضعیت تراکنشها دسترسی داشته باشند.
آنها را می توان برای استخراج تقریباً هر دادهی مربوط به تراکنشها، کیف پولها و بلاک چینها، از جمله rich list ها و پیامهای پنهان استفاده کرد.
این آموزش، در مورد Blockchain Explorer ها، تاریخچه آنها موارد استفاده و Explorer های اصلی موجود صحبت میکند. ما به طور مفصل درباره عملکرد یک Blockchain Explorer ، این که از چه چیزی تشکیل شده است و چرا به آن نیاز است، بحث خواهیم کرد.
Blockchain Explorer چیست و چه کاربردی دارد؟
تصویر زیر تراکنش های اخیر Blockchain Explorer را نشان میدهد:
Blockchain Explorer قطعهای از نرم افزار است که از API و node بلاک چین برای ترسیم داده های مختلف از یک بلاک چین استفاده میکند و سپس از یک بلاک چین برای مرتب کردن دادههای جستجو شده و ارائه دادهها به کاربر در فرمتی قابل جستجو استفاده میکند.
ورودیهای کاربر، عبارتهای قابل جستجو در Explorer هستند که سپس از طریق یک جدول سازمان یافته در دیتابیس جستجو میشوند. Explorer از پیش دادههای سازماندهیشده از یک بلاک چین را در فرمت جدول خواهد داشت.
برای اکثر کاربران، Explorer به شما امکان میدهد دادههای مربوط به بلوکهای اخیراً استخراج شده یا تراکنشهای اخیراً انجام شده روی یک بلاک چین را جستجو و کاوش کنید. در حالت ایدهآل، آنها به شما اجازه میدهند تا feed زنده بلوکها را در حین استخراج و همچنین دادههای مربوط به بلوکها را مشاهده کنید.
با این حال، آنها همچنین به شما اجازه انجام کارهای زیر را میدهند:
1) تاریخچه تراکنشهای هر آدرس کیف پول را کاوش کنید: این به ما امکان میدهد هر آدرس کیف پول را بررسی کنیم که این موضوع، شفافیت را در بلاک چین بهبود میبخشد.
آخرین تراکنش ها در یک بلاک چین و مقادیرشان:

2) آدرسهای دریافتی را کاوش کنید و آدرسها را تغییر دهید: علاوه بر آدرس دریافتکننده تراکنش، میتوانید آدرس تغییر را نیز مشاهده کنید، که خروجیای است که کریپتو را به مصرفکننده برمیگرداند تا از رفتن بیش از حد ارزش ورودی به کارمزد تراکنش جلوگیری کند. این کار همچنین شفافیت معاملات را بهبود میبخشد.
3) بزرگترین تراکنش روز را کاوش کنید: این مورد توسط برخی Explorer ها پشتیبانی میشود.
4) وضعیت Mempool را کاوش کنید: این به ما امکان میدهد تراکنش های تایید نشده در یک بلاک چین، شامل جزئیات آنها را بررسی کنیم.
5) کاوش رویدادهای دوبار خرج کردن: برخی از Explorer ها از کشف تعداد تراکنشهای دوبار خرج کردن در یک بلاک چین حمایت میکنند.
6) بلوکهای orphaned و stale را کاوش کنید: بلوکهای orphaned بلوکهایی هستند که حتی پس از استخراج به طولانیترین بلاکچین متصل نیستند و parent blockchain آنها ناشناخته است. بلوکهای stale آنهایی هستند که parent های آنها شناخته شده هستند اما هنوز به طولانی ترین زنجیره شناخته شده متصل نیستند. برخی از Explorer ها به ما اجازه میدهند ببینیم که چه تعداد از این بلوکها در یک بلاک چین محقق شدهاند.
آخرین تراکنش ها در یک بلاک چین و مقادیرشان:

7) pool یا شخصی که یک بلوک خاص را پیدا کرده یا از آن استخراج کرده است را کاوش کنید: افراد مختلف و mining pool ها (گروههایی که منابع محاسباتی خود را برای استخراج کریپتو با هم ترکیب میکنند) برای استخراج بلاکها در هر بلاک چین معینی با یکدیگر رقابت میکنند و Explorer ها به ما اجازه میدهند تا بیابیم چه کسی موفق به استخراج از یک بلوک شده است. بلوک داده شده با ارتفاع آن تعریف شده است.
8) بلوکهای genesis را کاوش کنید: میتوانید بلوکی را که برای اولین بار در یک زنجیره مشخص استخراج شده است، و همچنین سایر دادههای آن را پیدا کنید.
9) به کاربران امکان میدهد هزینه تراکنشها، مشکل بلاک چین، hash rate و سایر دادهها را ببینند.
Blockchain Explorer هزینهها و آدرس را نشان میدهد:

چرا باید از یک Blockchain Explorer استفاده کنیم؟
کیف پولهای بلاک چین میتوانند انواع مختلفی از دادهها را ارائه دهند، اما این دیدگاه محدود به دادههای مربوط به کلیدهایی است که کیف پول مدیریت میکند. Explorer ها برای مشاهده دادههای مربوط به تراکنشهای انجامشده در تمام کیف پولهای یک بلاک چین استفاده میشوند.
- شفافیت: آنها به شما اجازه میدهند که ماندهها و هزینههای مربوط به آدرسهای قرارداد هوشمند را بررسی کنید، مانند زمانی که کاربران در یک ICO شرکت میکنند.
- بررسی اینکه آیا آدرس کیف پول برای یک بلاک چین معتبر است یا خیر، قبل از ارسال کریپتو به شخص.
- بررسی اینکه آیا تراکنش برای شخصی که برایش ارسال میشود ارسال شده است یا خیر. مانند داشتن برخی شواهد عمومی است که از طریق ارزهای دیجیتال برای آن شخص ارسال کردهاید. مالکان میتوانند موجودی کیف پول خود را بررسی کنند.
- Explorer ها میتوانند به توضیح مشکلات تراکنشهایی که هنوز انجام نشده یا تأیید نشدهاند، و مراحل تأیید آن کمک کنند.
- Explorer ها را میتوان در کنار نرمافزارهای دیگر مانند node ها برای تأیید دادهها و اطلاعات استفاده کرد، بهعنوان مثال، برای تأیید کارکرد مناسب ابزارهای دیگر.
- توسعه دهندگان همچنین می توانند با استفاده از این Explorer ها بررسی کنند که چه عملکردها و ویژگی هایی را باید در کیف پول خود یا سایر نرم افزارها قرار دهند.
- به عنوان ابزار تحقیق، Explorer ها میتوانند به تصمیمگیریهای مهم مربوط به امور مالی شخصی، گروهی و شرکتی کمک کنند.
تاریخچه Blockchain Explorer ها

مفهوم Blockchain Explorer همزمان با بلاک چین پدیدار شد. این نوع نرم افزار به این دلیل وارد شد که بازرسی از بلاک چینها دشوار بود، به عنوان مثال، وقتی شخصی میگوید که برای شما ارزهای دیجیتال ارسال کرده است اما کیف پول شما خالی از آن مقدار است.
این ممکن است به این دلیل باشد که تراکنش هنوز در انتظار تأیید باشد یا به طور کلی رد شده باشد. یا بیایید بگوییم که آیا تا به حال شده که شما برای شخصی ارز دیجیتال ارسال کرده باشید و سپس او بگوید که این مقدار وارد حسابش نشده است؟
ثانیا، با توجه به اینکه دادههای موجود در آنها به روش خاصی فرمت میشوند، بازرسی از بلاکچینها سخت بود. در حالی که اطلاعات به روش خاصی ذخیره و ساختاربندی میشوند، باید به طور منطقی ایندکس و گروه بندی شوند. در آن زمان، برای اینکه این اطلاعات با چشم غیرمسلح و توسط یک کاربر معمولی قابل دسترس و خوانا باشد، نرمافزارهای اضافی لازم بود.
پیشتر، فقط برنامه نویسان ماهر قادر به دسترسی به اطلاعات افزوده یا اضافی از بلاک چینهای مربوط به تراکنشها بودند. آنها میتوانند این کار را با استفاده از رابطهای command-line انجام دهند. به علاوه برخی از command-line ها باید اجرا شوند تا دادهها قابل خواندن باشند.
اولین Blockchain Explorer، که برای بلاک چین بیتکوین در نظر گرفته شده بود، در نوامبر 2010 و تقریباً همزمان با ظهور بیت کوین ظاهر شد. این Blockchain Explorer ابتدا در سایت theymos.ath.cx:64150/bbe در دسترس قرار گرفت. اولین Explorer بیت کوین معادل بیت کوین TorStatustorstatus.blutmagie.de بود.
انتقال اولین BlockChain Explorer
این Explorer اطلاعاتی درباره بیت کوین ارائه کرد و پس از آن، به blockexplorer.com منتقل شد، جایی که صفحهای از آمار واقعی، برای این بلاک چین پست شد.
با این حال، بسیاری از صفحات آمار real-time قبل از Explorer های بلاک بیت کوین وجود داشتند. آنها ابتدا در سایت theymos.ath.cx:64150/q در دسترس قرار گرفتند. صفحات آمار real-time در getdifficulty و getblockcount در جولای 2010 ایجاد شدند. پس از آن موارد دیگری از جمله decimaltarget، probability، hashestowin، nextretarget، totalbc و bcperblock منتشر شدند.
این ابزارها برای پاسخ به hard-coding در متن بلوک و مقادیر دشواری در ویکی قدیمی ایجاد شدند که باعث منسوخ شدن اطلاعات شد.
Blockchain Explorer چگونه کار میکند؟

Explorer های بلاک چین با استفاده از دیتابیسی کار میکنند که تمام بلاک چین ها را در فرمت و جداول قابل جستجو نگهداری میکند. بنابراین، یک Explorer با یک رابط node کار میکند تا ابتدا تمام داده های یک بلاک چین معین را استخراج کند. هنگامی که دادهها را استخراج میکند، سپس آنها را در جداولی که به راحتی قابل جستجو هستند، ذخیره میکند.
Blockchain Explorer سپس آخرین تراکنشها و بلوکها را جمعآوری میکند و آنها را بر اساس دستههای قابل جستجوی تعریفشده مرتب میکند. به عنوان مثال، آدرسهای کیف پول، شناسههای تراکنش، rich list ها، موجودیها و غیره.
یک Explorer همچنین رابطی را در اختیار کاربر قرار میدهد تا بتواند اطلاعات را جستجو کند. از نظر تکنولوژی، یک Explorer ممکن است از یک دیتابیس relational ، دیتابیس SQL و یک API استفاده کند.
نقش node ها
ممکن است قبلاً این واقعیت را شنیده باشید که هر بلاک چین node های توزیع شده زیادی را شامل میشود. هر node که میتواند مستقیماً دادهها را در یک بلاک چین بخواند، جزئیات آخرین تراکنش و استخراج بلوک و سایر دادهها را دربر میگیرد. سپس به دیتابیس ارسال میشود، جایی که دادهها در قالب جداول قابل جستجو مرتب میشوند.
این باعث میشود Explorer سریعاً قابل استفاده باشد. اکثر بلاک چین ها از 24 جدول شامل بلوک، آدرس، تراکنش و غیره استفاده میکنند. هر ردیف دارای ID یا key منحصر به فرد است. به عنوان مثال، یک key منحصر به فرد برای آدرسهای استفاده شده در بلاک چین. بقیه یک key منحصر به فرد ایجاد میکنند.
سپس سرور رابط کاربری برای Explorer یک صفحه وب ایجاد میکند که به آن اجازه میدهد از طریق ورودی دوم عبارات قابل جستجو با کاربر تعامل داشته باشد. همچنین یک API برای ارتباط با کامپیوترهای دیگر ارائه میدهد. اینها در فرمتی قابل خواندن از سرور به سرور backend ارسال میشوند و سپس سرور backend برای عبارات جستجو به سرور رابط کاربری پاسخ میدهد.
سپس رابط کاربری و API صفحات وب را به صورت HTML به مرورگر می فرستند تا امکان خواندن پاسخ ها توسط کاربر فراهم شود.
Relational database
Relational database اجازه میدهد تا اجزای داده را در یک جدول به گونهای ذخیره کنید که آنها به یکدیگر مرتبط باشند. این اجازه میدهد تا مدیریت دادهها را ساده کنید. به عنوان مثال، به جای داشتن یک جدول بلوک بزرگ حاوی تمام جزئیات برای هر بلوک، ورودی های جدول بلوک را می توان به یک ورودی در یک جدول header پیوند داد.

زبان Query ساختاریافته (SQL یا Sequel): این یک پروتکل و فرمت برای دادن یک Query یا جستجو در دیتابیس است. به عنوان مثال، نرم افزار می تواند یک جدول در دیتابیس ایجاد کند، رکوردهای جدید را در جدول وارد کند، عبارت را جستجو کند، یک جدول جدید از نتایج ایجاد کند و سپس نتایج را در یک صفحه وب به شخصی که جستجو میکند ارائه دهد.
API یا Application Programming Interface: این پروتکلی است که به کاربران اجازه میدهد از طریق نرم افزار با ماشینها ارتباط برقرار کنند. آنها معیارها، فرمت و interaction ها را ارسال و دریافت پاسخ توسط نرم افزار مورد استفاده کاربر را تعریف میکنند.
Explorer های رایج بلاک چین
Blockchain Explorer امکان جستجوی تراکنش ها در 15 بلاک چین را فراهم میکند:

اولین ابزار Blockchain Explorer، Blockexplorer.com بود که توسط مالک انجمن BitcoinTalk با نام Theymos ساخته شد. از نوامبر 2010، زمانی که این Blockchain Explorer وارد بازار بلاک چین شد، چندین Explorer دیگر هم توسعه یافتهاند.
Blockchain.com، که آدرس آن اکنون به blockchain.org تغییر یافته است: امکان جستجوی بلاک چینهای بیت کوین بر اساس بلوکها، تراکنشها و آدرسها را فراهم میکند.
Blockchair: امکان جستجوی اطلاعات در مورد بلاک چینهای بیت کوین، اتریوم و بلاک چینهای Bitcoin Cash را فراهم میکند. این امکانات شامل جستجوی کلمات، عبارات، node ها، اندازه Mempool و میزان سختی mining هستند. با استفاده از آن، میتوانید متوجه شوید که آیا موارد خاصی مانند تیمها در بلاک چین کدگذاری شدهاند یا خیر.
Tokenview: این Explorer مبتنی بر زبان چینی است که در سال 2018 راه اندازی شد و امکان جستجوی دادهها در بیش از 20 بلاک چین را فراهم میکند.
Etherscan: این احتمالاً محبوب ترین Blockchain Explorer اتریوم است که امکان جستجوی تراکنشها، آدرسها، قراردادهای هوشمند، موجودی کیف پول و غیره را فراهم میکند.
Etherescan یک Blockchain Explorer اتریوم برای کسانی است که در جمع آوری fundraising های ICO برای پروژههای کریپتو شرکت میکنند:
Bitcoin.com: امکان جستجوی دادهها در بلاک چین بیت کوین و اتریوم را فراهم میکند.
نتیجهگیری
Blockchain Explorer ها به دلیل نیاز به مشاهده و خواندن دادههای دقیق در مورد تراکنشها و همچنین اطمینان از شفافیت تراکنشها و بلاک چین توسعه یافتهاند. اولین Explorer بیت کوین در نوامبر 2020 عرضه شد، اما صفحات آمار real-time از قبل وجود داشتند.
Explorerها خواندن تاریخچه تراکنشهای بلاک چین، موجودی کیف پول و تایید وضعیت تراکنش را در صورت تایید یا عدم تایید آن امکان پذیر میکنند. ما همچنین دیدیم که یک Blockchain Explorer به شناسایی mining pool هایی که بلوکهای داده شده، ارتفاع بلوک، بلوکهای orphaned و بلوکهای genesis را استخراج میکنند، کمک میکند.
و ما دیدیم که یک Explorer از دیتابیس، API و SQL برای انجام عملیات خود استفاده میکند. این فرآیند یک رابط کاربری ایجاد میکند که به کاربران اجازه میدهد دادهها را برای جستجوی بلاک چینها وارد کنند، و سپس از یک API و سرور user side برای تبدیل ورودیها به فرمتهای قابل خواندن توسط ماشین و ارائه آنها به سرور backend استفاده میکند.
از طرف دیگر، Explorer اطلاعات را از بلاک چین بیرون میکشد و آنها را در جداول دیتابیس، برای خواندن و جستجوی آسانتر و سریعتر ساختاربندی میکند.
سرور Backend جستجوها را در دیتابیس انجام میدهد و نتایج را از طریق سرور user side و API (که آنها را به فرمت های قابل خواندن توسط کاربر حتی با صفحه HTML تبدیل میکند) به صفحه وب مورد استفاده کاربر ارائه میدهد.
ما همچنین با برخی از Explorer های مهم بلاک چین آشنا شدیم.
Leave feedback about this