استارت آپها با دست کم گرفتن قدرت مالکیت معنوی برندشان، فرصتهای خلاقانه زیادی را برای کسب درآمد از دست میدهند. مالکیت معنوی (IP) به حقوق قانونی تصویر، محصولات یا خدمات یک برند اشاره دارد. اگر میخواهید ارزش مالکیت معنوی برند خود را به حداکثر برسانید، تلاشهای خود را بر کسب و کار اصلیتان متمرکز کنید، و سرمایه بسیار زیادی به دست بیاورید، در ابتدا باید ارزش بالقوه داراییهایتان را درک کنید.
معامله مناسب به میزان توسعه محصول یا خدمات شما بستگی دارد. شاید شما یا مالک معنوی برند بخواهید تمهیداتی را برای بهبود کسب و کارتان در نظر بگیرید. شما ممکن است مخاطب، پول و زمان داشته باشید و به فروش محصولات خود فکر کنید. همچنین میتوانید امیدوار باشید که از قابلیتهای تجاری مالکیت معنوی خود سود ببرید. برندهایی که به دنبال استفاده از مالکیت معنوی خود به هر یک از روشهای بالا هستند، میتوانند با در نظر گرفتن این استراتژیها شروع به کار کنند.
صدور لایسنس برای نمایندگی، نام برند را میسازد
صدور لایسنس یکی از اولین گزینههای کسب درآمد است که استارت آپها معمولاً در نظر میگیرند، چرا که این کار نسبتاً ساده و کم ریسک است. این به شرکت اجازه میدهد تا به طور مداوم مالکیت معنوی خود را با پتانسیل ارزشافزایی خود توسعه دهد و در عین حال درآمد ایجاد کند. برای مثال، استارتآپی که یک نرمافزار را توسعه میدهد، میتواند در ازای درصدی از فروش یا هزینهای ثابت و توافقی، لایسنس فناوری خود را به شرکت دیگری بدهد. این کار برای استارتآپهایی ایدهآل است که دارای این انعطافپذیری هستند که شرایط منحصربهفردی را در توافقنامه ایجاد کنند.
چنین شرکتهایی انواع مختلفی از داراییهای مربوط به مالکیت معنوی دارند که حق لایسنس آنها را اجاره میدهند. لایسنسنهایی مانند حق اختراع، علامت تجاری (برند)، کپیرایت (در ادبیات، هنر، موسیقی و غیره) و … . گزینههای دریافت حق امتیاز و لایسنس عملاً نامحدود است. فرقی نمیکند که درصد حق امتیاز دریافت کنید یا کارمزد ثابت و متغیر. مذاکره در مورد نرخ منصفانه لایسنس، با دانستن ارزش مالکیت معنوی برند شما شروع میشود. تحقیق کنید که استارت آپهای مشابه در معاملات مشابه چه چیزی دریافت کردهاند و یک متخصص حقوقی بیاورید که ارزش مالکیت معنوی برند شما را از طریق رویکردهای مبتنی بر هزینه، بازار یا درآمد، ارزیابی کند.
شما میتوانید روی درآمدی که میخواهید از طریق درآمدهای لایسنس و حق امتیاز کسب کنید، حساب کنید. اما به یاد داشته باشید عوامل مختلفی بر روی این نرخ تأثیر میگذارند. از قدرت حفاظت از مالکیت معنوی برند گرفته تا موقعیت بازار و توانایی فروش توسط دارنده لایسنس و انحصاری بودن توافقنامه. به عبارت دیگر، تمام گزینههای خود را بسنجید و آماده باشید تا در پایان مذاکرات، روی یکی از آنها توافق کنید.
مدل کسب و کار، قلب صدور لایسنس است
ناگفته نماند که قبل از ورود به هر مذاکرهای، از مالکیت معنوی برند خود محافظت کنید. اگر دارایی مورد نظر شما یک اختراع باشد، نیاز دارید که هر چه سریعتر درخواست ثبت آن را داشته باشید. ممکن است شما برای لایسنس خود یک مشتری پیدا کرده باشید، اما تا زمانی که درخواست ثبت آن را نکردهاید، بهتر است به آنها اجازه دسترسی به اسرار خود را ندهید. اگر محصول شما بیش از حد انتزاعی است، ممکن است قابل ثبت نباشد. و شما باید در مورد فرصتهایی تحقیق کنید که مستلزم صدور مجوز نیستند.
علاوه بر حمایتهای مالی و فروش محصول، تعداد زیادی گزینه برای صدور لایسنس وجود دارد که ممکن است برای شما مناسب باشد. از جمله همکاری با برندهای دیگر (با کمپینهای روابط عمومی و بازاریابی). نمونههای موفق این کار عبارتند از برندسازی مشترک EVA Air با Hello Kitty در پروازهایی با تم Hello Kitty. یا استفاده برندهای متعدد از شخصیتهای لایسنسدار کارتون Peanuts.
ادغام لایسنسها
با توجه به انواع قراردادها، باید نوع لایسنسی را انتخاب کنید که مناسب مدل کسب و کار شما باشد. در قراردادهای انحصاری، فقط دارنده لایسنس میتواند از داراییهای مربوط به مالکیت معنوی یا فناوریهای آن استفاده کند. لایسنس انحصاری یک نوع لایسنس اختصاصی است، با این تفاوت که ارائهدهنده لایسنس همچنان میتواند خود هم به استفاده از برندش ادامه دهد. معاملات غیر انحصاری، به ارائه دهنده لایسنس اجازه میدهد تا ارتباطاتی را با لایسنسهای اضافی و همزمان منعقد کند.
یکی دیگر از فرصتهای کسب درآمد، فروش مستقیم به معنی واگذاری کامل حقوق کسب و کار به دیگری است. این روش میتواند برای استارت آپهایی که نیاز به سرمایه دارند، یا مالکیت معنوی برند آنها دیگر کاربردی ندارد، مفید باشد. برای مثال میتوان به یک استارت آپ هوش مصنوعی اشاره کرد که برای تسریع در تحقیقات دارویی، توسط شرکت سازنده واکسن BioNTech خریداری شد.
این عوامل بر انتخاب یک معامله لایسنس کاملاً تأثیرگذار هستند. در هر صورت، درباره شرایط و ضوابطی که با آنها موافقت خواهید کرد، و آنچه که معامله را برای هر دو طرف به یک معامله برد-برد تبدیل میکند، مراقب باشید.
تبلیغات تجاری یک برند را از دیگران متمایز میکند
تجاریسازی یکی دیگر از راههای محبوب برای کسب درآمد از مالکیت معنوی برند است. در اینجا، مالکیت معنوی به عنوان مبنایی برای یک سرویس یا محصول جدید عمل میکند که استارت آپ به صورت مستقیم به مشتریان میفروشد. میتوانید از یک برند از پیش موجود برای راهاندازی خط تولید یک محصول یا خدماتی که مالکیت معنوی برند را در خود جای میدهد، استفاده کنید. شما همچنین میتوانید آنالیز میزان آزادی عمل (FTO) را انجام دهید، که به شما میگوید که آیا میتوانید از داراییهای وابسته به مالکیت معنوی برندتان از طریق تجاریسازی و بدون نقض حقوق طرفین دیگر قرارداد، کسب درآمد کنید.
اگر قصد دارید که مالکیت معنوی برند خود را در خدمت محصولات یا خدماتتان قرار دهید، به منابعی برای اجرایی کردن این کار احتیاج خواهید داشت. اما همچنین کنترل بیشتری بر نحوه استفاده از آن خواهید داشت. برای کسب و کارهایی سعی در گسترش خود دارند، این رویکرد مناسب است.
A مثل Angry Birds
شما میتوانید بخشی از مالکیت معنوی برند خود را به واحد عملیاتی جدیدتان منتقل کنید و فرصتهای جدیدی را زیر چتر آن پرورش دهید. ما همیشه این را در فرهنگ پاپ میبینیم. به تولیدات انیمیشن مینیونها، تبدیل بازی Angry Birds به فیلم Angry Birds ، و شخصیتهای مختلف انیمیشنها که به اسباب بازی، لباس و پارکهای تمدار تبدیل شدهاند فکر کنید. اسپینآفها برای استارت آپهایی مانند سازمانهای تحقیقاتی که ظرفیت تجاریسازی کامل مالکیت معنوی برند خود را ندارند، و نیاز به ایجاد فضایی برای تمرکز بر کسب و کار اصلی خود دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
اخیراً، این اصل در مورد داراییهای دیجیتالی مانند NFT نیز اعمال میشوند. زیرا شرکتها قصد دارند تجربیات واقعیت افزوده در متاورس و کلکسیونهای Web3 را بر اساس همتایان دنیای واقعیشان به یک پایگاه مشتری رو به رشد ارائه دهند. اگر اسپین آف توسط شخصی خارج از شرکت مادر ایجاد شود، ملاحظات اضافی شامل انتقال حقوق مالکیت معنوی برند (از طریق صدور لایسنس یا واگذاری)، مطالعه دقیق ضوابط مالکیت معنوی برند و توافقنامههای عدم افشا میشود.
ایجاد یک فرانچایز ممکن است برای صاحبان کسب و کاری که میخواهند کانسپت خود را در مکانی جدید با سرمایهگذاری کمتر بازسازی کنند، و برای دارنده لایسنسی که میخواهد با یک مدل کسب و کار تثبیت شده وارد بازار جدیدی شود، ایده آل باشد. از آنجایی که کسب و کار بر اساس مالکیت معنوی برند شکل میگیرد، فرانچایز کردن یک پیوند ذاتی با داراییهای وابسته به مالکیت معنوی دارد. این معاملات با مجموعهای از اصول اولیه برای طرفین ارائه میشوند. بنابراین باید از مطابقت با دستورالعملهای موجود، اطمینان حاصل کنید.
حفاظت از موقعیت همه چیز است
به حداکثر رساندن پتانسیل کسب درآمد از مالکیت معنوی برند شما، به معنای کاری است که ارزش واقعی آن را به بازار منتقل کند. داراییهای فیزیکی و دیجیتالی مرتبط با مالکیت معنوی برند مورد تقاضای مخاطبین آن برند هستند و Web3 روشهای بیشماری را برای کسب درآمد از مالکیت معنوی برند یا اتصال آن به کاربران ارائه میدهد.
این سطح جدید از وب که هنوز هم کاملاً شناخته نشده است، سهم زیادی را از دعاوی مربوط به نقض کپیرایت و برند داشته است. در واقع، بسیاری از پروژههای Web3 در مورد حقوق تجاری و شخصی که از دارندگان مالکیت معنوی نقض میکنند، اطلاعی ندارند. سازمانهای صدور مجوزهای مدیا و مدیریت لایسنس در حال بررسی پتانسیل فناوری بلاکچین برای رهایی صنعت از مشکلات چندین و چند ساله مالکیت هستند.
مطابق با این اصول، از حقوق مالکیت معنوی برند خود استفاده کنید تا برندتان را از سایر برندها در صنعت مربوطه، متمایز کنید. از به رخ کشیدن یک فناوری منحصر به فرد در متریال بازاریابی خود و همچنین مطرح کردن آنچه که حق ثبت اختراع یا برند شما در چنته دارد در پستهای شبکه اجتماعی، نترسید.
فرصتها بیپایان هستند
کسب درآمد از حق مالکیت معنوی استارت آپ شما ممکن است کار پیچیدهای باشد، اما هیجانانگیز هم هست. توجه به ملاحظات مختلف حقوقی و استراتژیک، همیشه بخشی از فرآیند خواهد بود. پس از ارزیابی دقیق گزینههای موجود، متوجه خواهید شد که راههایی برای کسب درآمد خلاقانه و مؤثر از مالکیت معنوی برند شما وجود دارد.
Leave feedback about this