10 مهر 1402
تهران، خیابان آزادی، تقاطع قریب

مشاغل، در هر ابعادی در معرض تهدیدات امنیتی شبکه هستند. از آن‌جایی که هکرها و مجرمین سایبری همواره به دنبال راه‌های جدیدی برای سوء استفاده از آسیب‌پذیری‌های شبکه هستند، صاحبان کسب و کار باید برای محافظت از داده‌ها و زیرساخت‌های خود اقداماتی انجام دهند. در این مقاله به بحث درباره پنج راه برای مقابله با تهدیدات امنیتی شبکه خواهیم پرداخت.

اهمیت امنیت شبکه

قبل از این‌که درباره روش‌های خاص برای خنثی‌سازی تهدیدات شبکه صحبت کنیم، ضروری است که درکی کلی نسبت به اهمیت امنیت شبکه داشته باشیم. داشتن یک شبکه امن برای حفاظت از داده‌ها و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به سیستم‌ها امری حیاتی است. علاوه بر این، حفظ ایمنی شبکه، می‌تواند روشی برای رعایت الزامات و محافظت از شهرت برند باشد. (بایلکسکی، 2021) کسب و کارهایی که امنیت شبکه را نادیده می‌گیرند، بیش از دیگران در معرض نقض داده‌هایشان قرار می‌گیرند که این می‌تواند خسارت‌زا و مضر باشد.

رایج ترین تهدیدات امنیتی شبکه

کسب و کارها می‌توانند با انواع مختلفی از تهدید برای شبکه‌های خود مواجه شوند. برخی از مهم‌ترین خطرات امنیت شبکه عبارت‌اند از:

بدافزار (Malware):

بدافزار اصطلاحی است که برای تعریف طیف گسترده‌ای از نرم‌افزارهای مخرب از جمله ویروس‌ها، تروجان‌ها و نرم‌افزارهای جاسوسی استفاده می‌شود. این تهدید امنیتی را می‌توان بدون اطلاع کاربر بر روی سیستمش نصب کرد و برای سرقت یا آسیب‌رساندن به داده‌هایش از آن استفاده کرد.

نرم‌افزار جاسوسی (Spyware):

Spyware نرم‌افزاری است که اطلاعات کاربر را بدون اطلاع او جمع‌آوری می‌کند. این بدافزار می‌تواند وب‌سایت‌هایی را که شخص هدف از آن‌ها بازدید می‌کند ردیابی کرده و داده‌های حساس مانند رمز عبور و شماره کارت‌های اعتباری او را سرقت کند.

فیشینگ (Phishing):

حملات فیشینگ شامل ارسال ایمیل‌های جعلی یا پیام‌های متنی برای به‌دست آوردن اطلاعات حساس از دریافت‌کنندگان این پیام‌ها است. ممکن است به نظر برسد که این پیام‌ها از یک منبع قانونی، مانند بانک یا شرکت صادرکننده کارت اعتباری دریافت شده باشند، اما در واقع توسط کلاهبرداران ارسال می‌شوند.

باج‌افزار (Ransomware):

باج‌افزار بدافزاری است که  رایانه یا تلفن‌همراه کاربر را تا زمان پرداخت باج، قفل می‌کند. حذف ویروس‌های باج‌افزاری می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و این بدافزار توانایی آسیب‌رسانی یا حذف فایل‌های روی سیستم کاربر را دارد.

حملات محروم‌سازی از سرویس (DDos):

حمله DDos یکی از خطرناک‌ترین انواع تهدیدات امنیتی است. (متیو، 2021) DDos یک نوع حمله سایبری است که در آن تعداد زیادی سیستم ترافیک هدف را شدیداً بالا برده و آن را برای کاربران قانونی غیرقابل دسترس می‌سازند. حملات DDos می‌توانند بسیار پرهزینه و دفاع دربرابرشان دشوار باشد.

چگونه از تهدیدات امنیتی شبکه جلوگیری کنیم

راه‌های مختلفی برای دفاع دربرابر تهدیدات شبکه وجود دارد. در این‌جا پنج مورد از موثرترین روش‌ها را معرفی می‌کنیم.

آنتی‌ویروس نصب کنید.

نخستین راه دفاع در برابر بدافزارها و سایر ویروس‌ها، نصب نرم‌افزار آنتی‌ویروس بر روی تمام دستگاه‌های متصل به یک شبکه است. (روچ و واتس، 2021) نرم‌افزار آنتی‌ویروس می‌تواند فایل‌های مخرب را بر روی یک سیستم شناسایی و از نصب آن‌ها جلوگیری کند. آنتی‌ویروس بایت به‌طور مرتب آپدیت شود تا آخرین تعاریف دفاعی را فرا بگیرد.

رمز عبور قوی ایجاد کنید.

یکی دیگر از مراحل ضروری در حفاظت از شبکه، ایجاد رمزهای عبور قوی است. گذرواژه‌ها باید حداقل 8 کاراکتر داشته باشند و ترکیبی از حروف، اعداد و نمادها را شامل شوند. حدس زدن آن‌ها نیز نباید آسان باشد. به عنوان مثال از نام کاربر یا شرکت استفاده نکنید.

اجرای سیاست‌های امنیتی

راه سوم برای کاهش خطر حملات به شبکه، اجرای سیاست‌های امنیتی است. خط‌مشی‌های امنیتی می‌توانند این اطمینان را حاصل کنند که همه دستگاه‌های موجود در شبکه، در برابر ویروس‌ها و بدافزارها محافظت می‌شوند و کاربران از رمزهای عبور قوی استفاده می‌کنند. این سیاست‌ها همچنین می‌توانند دسترسی به برخی از مناطق شبکه و امتیازات کاربر را محدود کنند.

از فایروال‌ها استفاده کنید.

فایروال یکی دیگر از ابزارهای ضروری برای دفاع از شبکه‌ دربرابر تهدیدات امنیتی است. این ابزار می‌تواند با مسدودسازی ترافیک ورودی از منابع نامعتبر، از دسترسی غیرمجاز به شبکه جلوگیری کند. علاوه‌ بر این، فایروال‌ها را می‌توان به گونه‌ای پیکربندی کرد که فقط مجوز انواع خاصی از ترافیک مانند ترافیک وب یا ایمیل را صادر کنند.

نظارت بر فعالیت

در نهایت، نظارت بر فعالیت در شبکه حائز اهمیت است. ردیابی گزارش‌ها و سایر داده‌ها امکان شناسایی سریع فعالیت‌های مشکوک را فراهم می‌کند و به پرسنل امنیتی اجازه می‌دهد تا اقداماتی را به منظور بررسی و کاهش تهدیدات احتمالی انجام دهند.

پیامدهای نقض امنیت و تهدیدات امنیتی شبکه

نقض امنیت شبکه می‌تواند عواقب شدیدی برای مشاغل داشته باشد، از جمله:

از دست رفتن داده‌ها:

نقض امنیت شبکه می‌تواند منجر به از دست رفتن داده‌های حساس، مانند اطلاعات مشتری یا سوابق مالی شود.

صدمه به شهرت:

این موضوع همچنین می‌تواند به اعتبار یک شرکت آسیب برساند و به دست آوردن مجدد اعتماد مشتریان و سایر ذی‌نفعان را دشوار سازد.

از دست دادن درآمد:

در برخی موارد، نقض امنیت شبکه می‌تواند منجر به از دست دادن درآمد شود، زیرا مشتریان کسب و کار خود را به جای دیگری می‌برند.

افزایش هزینه‌ها:

نقض امنیت همچنین می‌تواند منجر به افزایش هزینه‌ها، مانند هزینه استخدام کارکنان جدید یا ارتقاء سیستم‌های امنیتی شود.

چگونه مهندس امنیت شبکه شویم؟

اگر می‌خواهید در مورد نحوه محافظت از شبکه‌ها در برابر تهدیدات امنیتی بیشتر بدانید، باید به موارد زیر واقف باشید:

مفاهیم امنیت شبکه: با مفاهیم رایج امنیتی از جمله ویروس‌ها، بدافزارها و فایروال‌ها آشنا شوید.

تهدیدات امنیتی شبکه: درباره تهدیدات امنیتی شبکه، نحوه محافظت از شبکه در برابر آن‌ها و نحوه به دست آوردن کنترل دسترسی امنیتی بیاموزید.

امنیت سیستم عامل: ویژگی‌های مختلفی را که می‌توان برای ایمن‌سازی سیستم‌های ویندوز و لینوکس استفاده کرد را درک کنید.

امنیت برنامه: نحوه ایمن‌سازی برنامه‌هایی مانند مرورگرهای وب و کلاینت‌های ایمیل را بیابید.

اصول شبکه سازی: مفاهیم کلیدی شبکه، مانند بسته‌ها و سوئیچ‌های TCP/IP را کاوش کنید.

امنیت نقطه پایانی (اندپوینت): در مورد اقدامات امنیتی گوناگون که می‌توان برای محافظت از دستگاه‌های اندپوینت مانند لپ‌تاپ و تلفن‌های هوشمند از آن‌ها استفاده کرد، آشنا شوید.

تحلیل ترافیک: در استفاده از ابزارهایی مانند Wireshark برای تجزیه و تحلیل ترافیک شبکه و شناسایی تهدیدات امنیتی ماهر شوید.

پاسخگویی به حوادث امنیتی: اقداماتی را که در صورت بروز یک حادثه امنیتی باید انجام دهید، بیابید.

جرم‌شناسی دیجیتال: بیاموزید که در فرآیند جرم‌شناسی دیجیتال چه اتفاقی می‌افتد. از جمله مواردی که باید بیاموزید می‌توان به نحوه جمع‌آوری شواهد و شناسایی منبع نقض امنیت اشاره کرد.

X